HUMUS VE FAYDALARI
Humus Nedir?
Humus Arapça kökenli olup, nohut , zeytin yağı, limon suyu, deniz tuzu , sarımsak tahin veya susam ezmesidir. Aslında, ‘humus’ kelimesi, nohutların Arapça versiyonudur. Ortadoğu’da başlayan antik ve popüler bir incelik olduğuna inanılıyor; Yunanistan, Türkiye, Suriye ve İsrail gibi ülkeler bu çanağa âşıktır.
Humus aslında geleneksel bir yemek olarak anlatılmaktadır. Eskiden önemli kişilerin tükettiği ve sevdiği bir besin olarak söylenmektedir. Günümüzde Humus, başta Ortadoğu olmak üzere dünyada birçok sağlıklı popülasyonda diyet konusunda önemli bir rol oynamaktadır.
Nohuttan elde edilen Humusun sırrı, içerisinde barındırdığı sindirilen karbonhidratlar, midenizi dolduran lifler ve sizi daha uzun süre tok tutan proteinden oluşmasıdır.
Humus’un Faydaları
Humus’un sağlığa faydaları arasında kilo kaybı , cilt bakımı ve gelişmiş sindirim sistemi, kalp sağlığı ve kas fonksiyonları yer alır. Kanser , diyabet , anemi ve romatoid artrit ve hipertansiyon gibi enflamatuar bozuklukları içeren çeşitli tıbbi durumların tedavisinde faydalıdır.
Zayıflamak isteyenlerin de tercih ettiği humus, tokluk hissi vererek ve metabolizmanızı hızlandırır ve daha kolay kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca kan şekeri seviyesini düzenler.
Sebze protein açısında zengin olan humus içinde:
- Demir
- Potasyum
- Kalsiyum
- B kompleks vitaminleri
- Magnezyum
- Folik asit bulunur.
İşte humusun sekiz faydası;
- Bitki Esaslı Protein Kaynağıdır
- Hastalıklarla Mücadele Eder
- İnflamasyonu Azaltır
- Sindirim ve Bağırsak Sağlığını İyileştirir
- Vitamin ve Mineral Değeri Yüksek
- Kemik Sağlığını Destekler
- Kalp Sağlığını Korur
- Enerjinizi Arttırır
Humus Çeşitleri
Bu incelikte en lezzetli çeşitler şunları içerir:
- Avokadohumus ile limon ve silantro,
- Kavrulmuş sarımsak humusu,
- Mantar humusu,
- Jalapeno humus,
- Ispanakfeta Humus,
- Kimyonlu kavrulmuş havuç humus.
Nohut Mezopotamya’da yetişen en eski nabızlardan biridir ve antik Roma’da sokak mutfağının bir parçasıydı. Humus, en son gıda trendleri arasında yerini bulmuş ve tüm dünyada popülerlik kazanmış olan zaman içerisinde, çekici lezzetine ve mükemmel sağlık faktörüne borçludur .
Humusun Besin Değeri
Geleneksel olarak hazırlanmış humus, potasyum , fosfor , magnezyum , kalsiyum , demir ve çinko gibi gerekli minerallerden zengindir . Ayrıca vitamin A , B1 vitamini , B2 vitamini , B3 vitamini , B6 vitamini ve folik asit içerir. Bitki esaslı protein için iyi bir kaynaktır ve değerli lif getirir. Buna ek olarak humus, zararlı bir kolesterol içermeyen gerekli yağ asitleri sunar. Bununla birlikte, takip edilen tarifi esas alarak, çanağın besin içeriği değişir. Örneğin, ıspanak ve havuç varyantı daha fazla A vitamini ve bir tarağın esaslı birinin daha fazla miktarda C vitamini ve K içermesi gerekir.
Humus’un Sağlığa Faydaları
Humus, hemen hemen her yemeğin içine dahil edilebilen pek çok yararı olan sağlıklı ve kullanışlı bir besindir. Bazı avantajların detaylarını tartışalım:
Geliştirilmiş Kalp Sağlığı
Humus , kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olan zeytinyağı içerir . Araştırmaya göre, zeytinyağı tüketimi, güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde düşük kardiyovasküler hastalıkların olduğunu gösterir. Wall Street Journal tarafından da belirtildiği gibi humus gibi zeytinyağı bakımından zengin besinlerin tüketilmesi inme gibi kalp rahatsızlıklarının azalmasına yardımcı oluyor.
Geliştirilmiş Sindirim
Humus, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır . Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yararlı olduğu kanıtlanmış ve kabızlıktan kurtarmaya yardımcı olmuştur. Diyetinize bol miktarda katkıda bulunur ve sizi daha uzun süre tok hissettirir. Humus sayesinde, yemekten sonra yakında bulaşacak başka şeyler aramayacaksınız.
Kilo Kaybı
Protein ve lif bakımından zengin humus, sindirimi iyileştirmekle birlikte kilonuzu kolayca yönetmenize yardımcı olan Akdeniz yemeklerinden biridir. Tahini, kilo vermeyi teşvik eden ve göbek yağını azaltmaya yardımcı olan sağlıklı tekli doymamış yağlar içerir. Humusun faydaları arasında bu etken çok önem teşkil eder.
Cilt ve Saç Bakımı
Humus’ta bulunan Omega-3 yağ asitleri, cilt bakımına yardımcı olur ve saç büyümesini teşvik eder. İçinde bulunan nohutlarda cilt sarkması ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan manganez bulunur. Çinko, bir antioksidan olarak çalışır ve yaşlanmayı geciktirmeye ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur.
Diyabet Kontrolü
Humus kan düzenlemeye yardımcı olur. Şeker seviyelerini atfederek nohut düşük glisemik indeksi (GI) için önemlidir. Humus için konserve nohut yerine kurutulmuş nohut seçmeniz önerilir, çünkü daha yüksek bir glisemik indeksi vardır. Humusda bulunan lif karmaşık bir karbonhidrattır. Sindirimi durdurmaz ve bu nedenle vücudun şeker bırakmasını yavaşlatır. Bu, şeker hastalığını kontrol etmede yardımcı olur. American Diabetes Association ayrıca, bu nohut gıda maddesinin diyabet yemek planının bir parçası olarak kullanılmasını tavsiye etmektedir.
Humus Nasıl Yapılır?
Malzemeler
2 – 3 kişiliktir.
- 1 su bardağı haşlanmış Nohut,
- 3 yemek kaşığı Tahin,
- 1 yemek kaşığı limon suyu,
- 2 yemek kaşığı Zeytinyağı,
- Tuz.
Yemek Tarifi
- Adım 1: Tahin, limon suyu, ince kıyılmış sarımsak, zeytinyağı, öğütülmüş kimyon ve tuzu (isteğe bağlı) işlemciye ekleyin. Macun haline getirin ve kremsi hale gelene kadar süreci izleyin
- Adım 2: Haşlanmış veya konserve nohut ekleyin. Kremalı ve pürüzsüz bir hale gelene kadar ezin.
- Adım 3: Karışımı tabakta servis edin. Zeytinyağı ve kırmızıbiberle süsleyin.
Not : Daha iyi bir kıvam yakalamak için, karıştırırken nohuta yaklaşık 2-3 çorba kaşığı su ekleyebilirsiniz.
Geleneksel hazırlığın yanı sıra, kavrulmuş kimyon tozu, ıspanak, bal ekleyerek humus ile bir varyasyon yaratabilir. Kendi tercihinize göre yaratıcı olmanızı ve diğer yeni maddeleri denemenizi deneyebilirsiniz.
Humus İçin İpuçları
- Humus, havuç gibi taze çiğ sebzelerle tüketilir.
- Kepeklitortilla kraker ile servis edilen soslara sağlıklı ve lezzetli bir alternatiftir.
- Sandviçler, hamburgerler ve sargılar üzerine yayılma olarak kullanılabilir.
- Ayrıca baharatlı salsa, makarna, pirinç yemekleri veya salatada bir pansuman olarak da kullanılabilir.